Voorbeelden van coachingsvragen

Wat zijn vragen waar ik mee aan de slag ga?

Hieronder staat een aantal voorbeeldvragen van cliënten die ik gekregen heb. Misschien herken je er iets in. Maar het kan ook zijn dat jij met hele andere kwesties zit.

De enige manier om er achter te komen of ik je kan helpen, is een gesprek aan te gaan. Dus aarzel niet om contact op te nemen!

Ik ben net ‘uit de kast’ – hoe en aan wie vertel ik dit op mijn werk?

Dit is een vraag die alle gay en biseksuele mensen herkennen. Als je eenmaal voor jezelf zover bent dat je met je omgeving wilt delen dat je gay of bi bent, moet je 'het onderwerp' aan gaan snijden. Richting familie, vrienden, je werk of andere mensen. Hoe doe je dat? Aan wie vertel je het eerst en hoe begin je zo'n gesprek? En hoe ga je om met reacties van verschillende mensen?

Het helpt om een strategie te bedenken en scenario's te formuleren over hoe jij het aan wilt pakken. Er is geen gegarandeerde 'succesformule' die altijd en overal werkt. Wel zul je zien dat het je ook positief kan verrassen hoe mensen op jouw verhaal reageren.

Ik werk in een 'macho' cultuur. Hoe ga ik daar goed mee om?

Iedere werkomgeving en sector heeft een bepaalde cultuur. De vaak ongeschreven regels waar iedereen zich binnen een organisatie of bedrijfstak aan houdt. Die cultuur zorgt voor verbinding: Je deelt waarden en normen met elkaar en je hoort bij een groep. Dat voelt goed.

Maar als er waarden en normen in de groep heersen die niet passen bij wie jij 'bent', kan dat voor jezelf heel verwarrend zijn. Bijvoorbeeld in technische beroepen of op de werkvloer in je bedrijf, waar het beeld van de 'macho' man het uitgangspunt vaak is. Hoe sta je daar als gay in?

Iedere cultuur heeft goede en minder goede elementen en het is van belang om niet alleen te focussen op die elementen waar jij je niet senang bij voelt. Je hebt waarschijnlijk ook heel veel overeenkomsten met de collega's waarmee je werkt of de klanten waar je komt. Essentieel is om die dingen te benadrukken die jij belangrijk vindt en je eigenwaarde geen geweld aan te doen. Samen zoeken we uit waar dat in zit en hoe je voor jezelf, maar misschien ook voor je collega's, een waardevolle rol kan spelen in je bedrijfscultuur.

Ik wil een vaste relatie, maar kom niet verder dan dates

Het zit in de mens om op zoek te gaan naar anderen en relaties aan te gaan. Dat is echter niet altijd eenvoudig, zeker niet in deze tijd, omdat het beeld wat veel mensen van een relatie hebben, sterk beïnvloed wordt door wat we lezen en zien: Sprookjes met hier en daar een kleine drempel, maar ze leefden nog lang en...

In realiteit is het best lastig om een partner te vinden waarmee je samen een leven wilt opbouwen en bij wilt zijn. Het heeft te maken met je karakter, je ambities, je verwachtingen - van jezelf en van de ander. Daarnaast speelt voor homoseksuele mannen het seksuele aspect ook vaak een belangrijke rol in de relatie. Alles moet klikken en kloppen...

We gaan kijken wat je verwachtingen zijn en hoe reëel die eigenlijk zijn. Is het echt nodig om die ene superman/vrouw te vinden? Hoe zie je een relatie over een jaar, 10 jaar, 30 jaar? Wat voor strategieën heb je tot nu toe gebruikt om potentiele 'marriage-material' te leren kennen en wat voor patronen ontstonden er in de relaties die je hebt gehad?

Is that all there is…..?

Een goede baan, fijne vrienden, leuke dingen doen en lekker op vakantie wanneer je wilt. Alles lijkt voor elkaar. En toch vraag je je af of dit het nu is? Gaat er nog iets veranderen in mijn leven? Wat draag ik bij aan de maatschappij? Wat laat ik na?

Hele goede vragen, die voor ieder mens (hopelijk) voorbij komen gedurende zijn of haar leven. Bij gays komen die vragen meestal iets eerder in hun leven voorbij, tussen hun 35ste en 45ste. Als ze eenmaal gesettled zijn en de dingen 'lopen', ontstaat er ruimte om na te denken over andere dingen. De fasen in het leven van gays zijn nu eenmaal vaak anders dan bij hetero's.

Het is goed om te kijken wat jij/jullie belangrijk vind(t)(en) en hoeveel energie je wilt investeren. Het kan uitlopen op heel verschillende dingen. Een carrièreswitch, een kinderwens, vrijwilligerswerk, belegging of investeringen voor later.

Mijn nieuwe partner heeft kinderen…

Ik heb een relatie met een man en hij heeft kinderen. Dat is nieuw voor mij en ik weet niet zo goed hoe ik daar mee moet omgaan. Hoe bouw ik een goede band op met die kinderen?

Een nieuwe partner die in een eerdere (heteroseksuele) relatie kinderen heeft gekregen, levert allerlei nieuwe uitdagingen op. Hoe vaak ziet je partner zijn/ haar kinderen en wat voor ouder is hij/ zij? Ga jij een rol krijgen in het leven van de kinderen of blijf je op de achtergrond? Wat wordt jouw rol dan precies en hoe vul je dat in?

Samen verkennen we de betekenis van kinderen in jouw leven en in de relatie met je partner. Wat vind je er leuk aan? Wat is spannend? Vooral door te proberen en te doen zul je ontdekken hoe een relatie met kinderen is en er uit kan zien en kan leiden tot hele nieuwe en mooie ervaringen.